Warning: Creating default object from empty value in /storage/content/75/116875/mora-per.se/public_html/wp-content/themes/garage_band/admin/functions.php on line 183 Om môra-Per

Om môra-Per

Någon skrev att môra-Per talar de blånande bergens och de milsvida granskogarnas språk. En annan beskrev bandet som en blandning mellan Steve Earle och Gustav Fröding: Asfalt möter granskog – ett värmländskt perspektiv på landet utanför tullarna. môra-Per är ett band som har förmågan att fånga gammal som ung med stark energi och ett låtmaterial som sträcker sig från irländskt röj till smäktande kärleksballader. Akustiskt möter elektriskt – finstämt möter råa tongångar.

Texterna behandlar ofta livet i småstaden, om hur den stora fabriken läggs ned, hur vänner flyttar ut och hem igen, om kärleken till ett liv utan trender och konsumtionshysteri. Men även rena kärleksvisor om vunnen och förlorad kärlek hittas hos môra-Per.

môra-Per bildades 1995 och 1996 kom debutalbumet ”Minnesmärken” som blev en värmländsk storsäljare och snabbt sålde slut. Efter några års stiltje i början av 2000-talet gick bandet in i den legendariska Silence-studion och med hjälp av den lika legendariska inspelningsteknikern och producenten Anders Lindh kom så ”Mannen på fel plats” (2003). Detta blev en verklig renässans för bandet . ”Sovande Stad” (2006) följde därefter, en skiva där môra-Per gästas av bl.a. Plura Jonsson från Eldkvarn och Magnus Lindh från Perssons Pack.

I maj 2008 släpptes albumet ”Brev till en vän”. Liksom tidigare skivor är det en fin blandning av folkmusik, svensk vistradition, irländska tongångar och äkta kärlek till musiken som levereras. Magnus Lindh medverkar åter med sitt dragspel och även den välkände flöjtisten Björn J:son Lindh hörs på skivan. Den största gästartisten är dock kanske Henning Kvitnes; en norsk storsäljande singer/songwriter som b.la. tilldelats en norsk grammis. Dessutom gästas bandet av folkmusiker som Mia Marin och riksspelman Maria Larsson för att sprida det nordiska ljuset över skivan. Under skivans tillkomst filmade hedersknyffeln och AD:n Tom Martinsen det hela vilket resulterade i en dokumentär-DVD som medföljde skivan.


môra-Per, Brev till en vän

Tom | Myspace Video

môra-Per omger sig också med diverse hedersmedlemmar som deltar titt som tätt. Jesper Lindberg som spelat med allt och alla, just nu mest frekvent i Anders F Rönnbloms band, hörs både live och på de tre senaste skivorna. Banjo, dobro, steel-guitar, elgitarr, mandolin, ja allt med strängar får denna man att glöda. Lyssna bara på Jespers glödande banjo här

En nyare bekantskap tillika hedersmedlem är den norske banjo-virituosen Rino Silden. Kolla in Rinos makalösa banjokonst.

Redan nämnd, men ack så viktig är Maria Larsson. Riksspeleman och världsmedborgare bor hon mitt i den västvärmländska glesbygden, men det hindrar henne inte ifrån att medverka på bl.a. soundtracket till filmen Cornelis. Denne musikantropolog/fiolspelerska/unikum har gett och kommer att ge môra-Per och dess fans många fina toner och energikickar. Lyssna på Marias fina melodispel på ”De som byggde landet.

2009-2010 utökade môra-Per med en ny medlem; Magnus Wikström. En riktig idéspruta och multiinstrumentalist som verkligen satt sitt avtryck på bandet sound. 2010 påbörjades också arbetet med bandets femte fullängdare ”Sockervägen” under Magnus och dennes parhäst Per Björlings ledning. På denna skiva tog bandet mer tid till arrangemang och produktion vilket märks i ljudbilden. Fler instrument och ett större sound infogades i ljudbilden. Om det var det som de gillade vet vi inte, men oavsett orsak gavs ”Sockervägen” strålande recensioner och framför allt är vi stolta över att tidningen Lira utsåg oss till favoriter bland de recenserade plattorna.